Werken in de energietransitie
De energietransitie die nu gaande is, vinden we bij Onze Joost maar wat interessant. Overal om ons heen duiken groene projecten op en schieten duurzame gebouwen als distels uit de grond. Blij mee! Maar wat gebeurt er met de huidige bouw in Nederland? Dat kan groener vinden wij! En daarom hebben onze cursussen allemaal één ding gemeen: ze dragen allemaal op hun eigen manier bij aan de energietransitie van Nederland.
Wat is energietransitie?
Om te kijken of alle neuzen dezelfde kant op staan, vertellen we je eerst de betekenis van energietransitie. Eigenlijk is het heel simpel. We willen als Nederland namelijk van fossiele of grijze energiebronnen over op duurzame en groene energiebronnen. Hier hangt van alles mee samen. Je aanmelden voor een duurzame energieleverancier is een mooi begin, maar daar eindigt het niet. Hoe zit het met bestaande gevallen, zoals energievretende, enorme kantoorpanden of oude schoolgebouwen? Door deze in de huidige staat te houden, blijven deze negatieve impact hebben op het milieu. Door bijvoorbeeld te denken aan isolerend dubbel glas of LED verlichting komen we steeds dichterbij.
Tekort aan energie vakidioten
Als je al langere tijd werkzaam bent in de energietransitie, duurzaamheid of techniek, is het je vast niet ontgaan. Nederland heeft een flink tekort aan technische vakmensen. Uit de TechBarometer van vorig jaar kwam dat 4 op de 5 technische bedrijven zich zorgen maken over het tekort aan kundig personeel. De verduurzaming van huizen en de energietransitie in Nederland vragen om meer technische vakmensen. Bedrijven die werkzaam zijn in de energietransitie krijgen tegelijkertijd steeds meer mooie opdrachten binnen, maar door het tekort kunnen ze deze plannen niet waarmaken. Zonde vinden ook wij!
Waarom je wilt werken in de energietransitie
Om aan het roer te staan van een duurzamer Nederland natuurlijk! Werken in de energietransitie biedt talloze mogelijkheden. Je kunt namelijk op veel verschillende manieren bijdragen aan verduurzaming. Het is een veelzijdige sector bomvol creativiteit en innovatie. Op naar volledig duurzame energie dus! Door landelijk over te stappen op groene en onuitputtelijke energie brengen we samen de CO2-uitstoot naar beneden en pakken we klimaatverandering bij de kern aan. Niet verkeerd, toch?
Op naar een duurzame baan
Welke talloze mogelijkheden binnen een duurzame baan hebben we het dan over? Werken in de energietransitie kan zowel praktisch als iets meer achter de schermen zijn. Als je bijvoorbeeld werkt als zonnepaneel installateur heb je groene energie letterlijk in handen. Je kunt je bij Onze Joost daarom ook specialiseren in veilig werken op hoogte als je werkt als zonnepaneel installateur. Daarbij kun je je ook opleiden tot werkvoorbereider om zo het duurzame project in goede banen te leiden. Weer een stapje verder denken we aan werken als energieprestatie adviseur – of EP adviseur. Hier ben je de spil die ervoor zorgt dat nieuwbouwprojecten zo energiezuinig mogelijk worden opgeleverd. Of de adviseur die bedrijven met bestaande bouwwerken aanspoort tot verduurzaming.
Wat zijn populaire energietransitie vacatures?
Tof dat je geïnteresseerd bent in werken in de energietransitie! Dit is een bescheiden greep uit alle banen die eronder vallen:
- Werkvoorbereider
- Projectleider en -manager
- Planner
- Docent bij technische of bouwkundige opleidingen
- Energieprestatie adviseur (woningen of utiliteit)
- Duurzaamheidsadviseur
- Elektromonteur
- Installateur
Wellicht werk je al in de techniek of energietransitie, maar wil je jouw kennis en vaardigheden verbreden. We hebben een mooi aanbod aan cursussen waarmee jij je kunt onderscheiden van de rest. Werk je nog niet in de energietransitie, maar zit je wel te trappelen? We hebben verschillende omscholingstrajecten en leerwerktrajecten bij Onze Joost. Zo zit er altijd wel een nieuw carrièrepad bij wat bij je past.