Wat is een EPA W Adviseur?

3 december 2019

Als EPA-W adviseur breng je de energiezuinigheid van een woning in kaart. De uitkomst is een Energie-Index-rapportage, waar de Energie-Index (EI) de mate van energiezuinigheid aangeeft. Des te lager het cijfer, des te beter. Dit getal wordt onder andere gebruikt om de huurwaarde van een woning te bepalen. Vaak wordt er gewerkt voor woningcorporaties, waar meerdere woningen tegelijkertijd worden opgenomen per complex.

De opname

Om de Energie-Index van een woning te bepalen, doorloop je als EPA-W adviseur een paar stappen. Meestal ben je (bij vijf werkdagen) drie dagen buiten (woningbezoeken) en twee dagen binnen (uitwerken van de opgenomen gegevens op de computer).

Voorbereiden. Je bereidt eerst je project goed voor; kijkt welke informatie van te voren aanwezig is, zoals bouwkundig tekenwerk, waar  al veel informatie uitgehaald kan worden.

Woningbezoek. Je gaat vervolgens op pad naar de woning om ter plekke de opname te doen conform de EPA-W methodiek en noteert ter plekke de gegevens op een opnameformulier. De woningbezoeken worden afgelopen volgens planning. Meestal zijn de huurders thuis aanwezig, soms krijg je de sleutel van een lege woning mee. In de woning kijkt je of vloeren, gevels, gevelopeningen en daken geïsoleerd zijn. Ook kijk je welke installaties (bijvoorbeeld welke CV-ketel) aanwezig zijn. Je meet de oppervlakten die nog niet van tekenwerk bekend zijn en maakt foto’s. Vaak inspecteer je meerdere woningen op een dag, die je later op de computer uitwerkt.

Uitwerken en invoer software. Na de woningbezoeken werk je de opnamen uit en voer je de gegevens in de software in, waarmee de uiteindelijke Energie-Index bepaald wordt.

Certificaat

Het werk van een EPA-W adviseur mag je niet zomaar doen. Daarvoor moet je het EPA-W diploma EPA-opnemer/adviseur halen bij Cito. Lijkt je dit werk leuk, maar heb je geen diploma EPA-W? Geen probleem. Onze Joost verzorgt de opleiding en examentraining en bereid je goed voor op het werk in de praktijk.

Wat moet je dus goed kunnen of leuk vinden om in aanmerking te komen voor deze opleiding met baangarantie

  • Zelfstandig op pad kunnen gaan
  • Berekenen van oppervlakten
  • Herkennen van eigenschappen van een woning (dit leren wij je ook)
  • Sociaal ingesteld zijn in verband met de bewoners van de huizen die je bezoekt
  • Invoeren in software
  • Bereid zijn te leren om je diploma EPA-W bij de Cito te halen…