Wat leer je bij de cursus Maatwerkadvies Energieprestatie-adviseur Woningen?
Wil jij sterke verbeteradviezen schrijven voor energieprestaties van woningen? Dan is de cursus Maatwerkadvies Energieprestatie-adviseur Woningen iets voor jou.
De cursus voor maatwerkadvies energieprestatie-adviseur voor woningen (EP-W’er) is een slimme zet, want in Nederland hebben we een duurzame ambitie: in 2050 zijn we CO2-neutraal en maken we geen gebruik meer van gas. De overheid stimuleert dit onder andere met maatregelen voor woningcorporaties en verhuurders, de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) en diverse andere subsidies en belastingvoordelen voor woningeigenaren.
Als energieprestatie-adviseur voor woningen kun jij zowel woningcorporaties en verhuurders als woningeigenaren adviseren over hoe de juiste energieprestaties te bereiken. Maar wat is dan goed advies en waar moet je op letten? Door inzicht in bouwfysische aspecten (vocht, schimmel, koudebruggen) te combineren met de juiste installaties geef jij een sterk advies op maat.
Hieruit bestaat de cursus Maatwerkadvies
Je leert onder andere over:
- Klimaatbeleid en bijbehorende ambities
- Het nemen van duurzaam beleid
- Een goed advies, wat is dat?
- Het samenstellen van maatregelen en pakketten
- Investeringen, besparingen en terugverdientijden
- Bewoners: wat betekent het voor hun?
- Particuliere woningeigenaren en maatwerkadvies
- Woningcorporaties en maatwerkadvies
Hoe zit het met het maatwerkadvies in de software? Vroeger had je maatregelen en pakketten en nu niet meer? Het komt er aan!
Voor de komst van de NTA 8800 was het mogelijk, met energieprestatie-software, energiebesparende maatregelen door te rekenen en investeringen, besparingen en terugverdientijden met 1 druk op de knop te voorschijn te toveren. Nu niet meer, waarom niet? De softwarehuizen zijn ten eerste druk geweest de nieuwe norm om te zetten in software. Aan de andere kant zijn de maatwerk-ISSO's (ISSO 82.2 en 75.2) nog niet uit, en daar wordt dus op gewacht. Goed nieuws: ze zijn bijna uit en ook de softwarehuizen denken begin 2022 zo ver te zijn.
Ga je nu wachten met het geven van adviezen? Nee! Wat is de intentie van het energielabel: bewustwording van de energiezuinigheid en aanzet tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Het klimaat wacht niet. Voorlopig dus doorkopiëren van woningen en zelf andere constructies/installaties aanmaken, tot de nieuwe software uit is. Meer werk, maar dan kan je wel alvast adviseren.
De softwarepakketten Vabi en UNIEC3 hebben bijna (weer) de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen door te rekenen. Hun wachten was op het uitkomen van de bijbehorende nieuwe opnameprotocollen ISSO 82.2 en ISSO 75.2. Zie de status daarvan:
Vabi:
- Sinds april 2022 (versie 8.11.1) heeft Vabi Maatregelen en Varianten! Je kan dus lekker doorrekenen. De prijzen bij de maatregelen zijn gebaseerd op de Kostenkengetallen van Arcadis. Er kunnen nog geen volledige rapportages gemaakt worden, want daar is het wachten op de normen. Verwachting is begin 2023.
- Energieplannen in Vabi
- 4 vragen over het maatwerkadvies
- Releaseplanning van Vabi-EPA
UNIEC3:
Moet ik adviseren volgens de ISSO 82.2 en 75.2 en verplicht gediplomeerd/gecertificeerd maatwerkadviseur zijn?
Nee dat hoeft niet. Alleen als een opdrachtgever, subsidie-eis of bijvoorbeeld groenhypotheek dit als voorwaarde stelt. Als je wilt berekenen hoeveel de energiebesparende maatregelen opleveren hebben we twee verschillen:
- Investeerder = eigenaar en gebruiker (particuliere woning/gebouweigenaar of VvE). Hierbij investeer je geld, en doordat je energie bespaart verdien je jouw investeringskosten in de energiebesparende maatregelen terug in x jaar. Hiervoor is bijna de ISSO 82.2 (voor woningen) en de ISSO 75.2 (voor utiliteit) gereed. Op basis daarvan wordt er in de software modules maatregelen en maatregelpakketten gemaakt. Hiermee kan je berekenen wat de energiebesparende maatregelen voor gevolgen hebben: besparingen in geld/ CO2/ kWh, terugverdientijden etc. Je kan (mag, hoeft niet) hiervoor een gecertificeerd maatwerkadviseur conform de ISSO 82.2/75.2 worden. Dit kan soms gevraagd worden voor een subsidie of groenhypotheek/groenlening. Maar meestal wordt eerder een label voor/na gevraagd en dan is je diploma en certificaat volgens de ISSO 82.1/75.1 en BRL 9500-W/U al voldoende.
- Investeerder = eigenaar maar NIET gebruiker (hij verhuurt dus de woning/gebouw). Hiervoor wil je wel besparingen berekenen, maar de terugverdientijden doen er niet toe. De besparing ligt immers bij de huurder en niet bij de investeerder/eigenaar. Die verdient de investeringen terug met een huurverhoging. Hier voorziet (vooralsnog) het gecertificeerde maatwerkadvies niet in. Hier worden dan ook over het algemeen adviezen gemaakt door adviseurs die een goed advies schrijven, waarbij het label voor/na de besparingen worden berekend. Dit hoeft niet een gediplomeerd/gecertificeerd maatwerkadvies te zijn. Maar kennis hebben van het energielabel is uiteraard een must.
Wat levert de cursus maatwerkadvies Energieprestatie-adviseur energielabel jou op
Na het volgen van de cursus Maatwerkadvies Energieprestatie-adviseur Woningen kun jij woningcorporaties, verhuurders en woningeigenaren goed en op maat adviseren over hoe de energieprestatie van een pand te verbeteren. En dat is niet alleen voordelig voor de energierekening, maar draagt ook bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot.
Is de cursus Energieprestatie-adviseur iets voor jou?
Ben jij een energieprestatie-adviseur voor woningen die zijn kennis wil uitbreiden? En wil jij een op maat gemaakt advies kunnen opstellen waarmee de energieprestatie van woningen verbetert? Dan is de cursus Maatwerkadvies Energieprestatie-adviseur Woningen iets voor jou!
Nog geen energieprestatie-adviseur voor de woningbouw? Volg dan eerst onze cursus tot EP-W adviseur!
Onze cursussen hebben drie vormen
- E-learning, waarbij je een inlogcode krijgt voor onze online leeromgeving en je online videolessen volgt in je eigen tijd en tempo.
- De meet-up, waarbij er klassikaal les wordt gegeven. Deze klassikale lessen zijn ook online te volgen. Handig als je van ver zou moeten komen.
- Een combinatie van bovenstaande.